Droomfabriek voor Vobra Special Petfoods

De markt voor petfood is sterk in ontwikkeling. Niet alleen stijgen de volumes, ook de vraag naar vernieuwend aanbod neemt toe. Zo gaan glutenvrije hondenbrokken en vegetarische kattenschotels als warme broodjes over de toonbank. Met zijn gloednieuwe productielijn in Veghel kan fabrikant Vobra Special Petfoods de meest uiteenlopende recepten aan. Een droomfabriek, ook voor de leveranciers die de productielijn tot stand brachten.

De plannen voor de nieuwe productielijn kwamen in 2018 in een stroomversnelling, toen de Vobra-fabriek in Loosbroek door brand verwoest werd. Een drama, maar uit de as verrees iets moois. Ook dankzij lef van de directie: operations manager Paul Stoutjesdijk kreeg carte blanche om de ultieme fabriek te bouwen. Hierin deelde hij een prominente rol toe aan IVS Dosing Technology, dat de stoom- en vloeistofinstallaties voor zijn rekening nam, maar bijvoorbeeld ook adviseerde over de mogelijkheden en de opbouw van de installaties en de hele opbouw van de installatie uitvoerde. Hans den Otter, technisch directeur bij IVS: “Het is altijd mooi om een compleet nieuwe installatie vanaf greenfield op te kunnen bouwen. In dit geval wilde Vobra ook nog een state of the art productielocatie. Flexibiliteit stond daarbij hoog op de wensenlijst; hoe meer mogelijkheden om te variëren met ingrediënten en doseringen, hoe beter je kunt inspelen op de veranderende marktvraag. Ook nauwkeurigheid vormde een belangrijke eis, om zo bijvoorbeeld het vochtgehalte exact te kunnen reguleren.”

VERTROUWEN

De engineers van IVS werkten een uitgebreid voorstel uit, met de ruime verwarmde pompenkamer als kloppend hart. “De opstelling hebben we zo ontworpen dat je overal bij kunt als je een onderdeel of een pomp moet vervangen of nieuwe apparatuur wil testen”, vertelt Den Otter. “Dat bespaart veel tijd en dus kosten in het onderhoud. Bovendien is rekening gehouden met eventuele toekomstige uitbreiding. ” Trots is hij ook op het hoogwaardige doseersysteem voor de vloeistofinstallatie, waar boven op de flowmeting een extra controle is ingebouwd via weging om nauwkeurigheid van de receptuur te garanderen. En op het in eigen huis ontwikkelde innamesysteem, dat niet alleen de lostijd van vloeistof tot wel 30 procent reduceert, maar ook voorzien is van geavanceerde lasertechnologie die onder meer detecteert of losslangen op het juiste lospunt zijn aangesloten. “Maar waar ik vooral trots op ben, is dat we van Vobra het vertrouwen hebben gekregen om alles te realiseren zoals we hebben voorgesteld. Er is blind gevaren op ons advies.”

NATUURLIJKE MATCH

Dat vertrouwen komt niet uit het niets; IVS is al ruim dertig jaar betrokken bij de diverse aanpassingen en vernieuwingen op alle productielocaties van Vobra. “Er is een natuurlijke match”, zegt Frank Dielissen, directeur van IVS. “Vobra en IVS zijn twee familieondernemingen in dezelfde regio. Gerard van Krieken van Vobra en mijn vader, beide inmiddels kwieke tachtigers - kennen elkaar goed. Zo is de samenwerking ooit bijna vanzelfsprekend begonnen.” Commercieel manager Elze Tutelaers vindt die uitleg te bescheiden: “IVS is een heel betrouwbare, loyale, meedenkende leverancier. Het is niet voor niets dat klanten altijd bij ons terugkomen: omdat ze weten dat ze bij ons de beste oplossing krijgen voor een eerlijke prijs. We zijn er ook eerlijk over als we aan een vraag niet kunnen voldoen.” “Zo hebben we Vobra voor de verwerking van vers vlees doorverwezen naar een ander installatiebedrijf”, vult Den Otter aan. “Daar ligt onze expertise niet, maar in zo’n geval denken we graag mee over bij wie ze de beste oplossing kunnen krijgen.”

TOTAALPAKKET

De fabriek in Veghel zit inmiddels in de opstartfase en deze verloopt voorspoedig. Paul Stoutjesdijk is enthousiast over de mogelijkheden die de nieuwe productielijn biedt: “Met de nieuwe en geautomatiseerde technieken kunnen we de grootte en vorm van de brokjes beter reguleren. We kunnen meer verse ingrediëntenzoals wortel en tomaat gebruiken, en aardappelen en rijst beter verwerken. We kunnen beter sturen op vochtgehalte. En we kunnen eindelijk kleinere verpakkingen gaan leveren.” Dielissen vergelijkt het met de aankoop van een auto: “Je hebt het basismodel en daar kun je dan allerlei extra opties en accessoires bij krijgen. Vobra heeft het totaalpakket. Met als resultaat een prachtig visitekaartje. Voor Vobra, maar ook voor ons.”

 

Klik op de afbeelding voor extra informatie

artikel IVS Droomfabriek Vobra Special Petfoods        artikel IVS Droomfabriek Vobra Special Petfoods          

 

 

News archive

Wilt u onze productinformatie ontvangen?