Frits Bennik nieuwe IVS-directeur
"Stoom is bij veel bedrijven een wat ondergeschoven kindje"
- Frits Bennik nieuwe algemeen directeur bij IVS
Frits Bennik werkt sinds een half jaar bij IVS Dosing Technology. Hij volgt daarmee Hein van der Ven (en voorganger Frank Dielissen) op als algemeen directeur. Hij bekleedde eerder verschillende functies bij Val-Co en Tulderhof Ventilation. Hij vertelt over zijn overstap naar de diervoederindustrie, zijn doelen binnen IVS en verbetermogelijkheden binnen en buiten het bedrijf. “Stoom is nog wat een ondergeschoven kindje.”
Je komt uit de agrarische sector, maar niet uit de diervoeding. Hoe ben je bij IVS terecht gekomen?
“Dat klopt. Ik heb 27 jaar in de stalinrichting gezeten en was de laatste periode algemeen directeur bij Tulderhof. Dat bedrijf is vooral bekend van inlaatcomponenten en dierwelzijnsproducten. Zelf heb ik ook veel in de stal rondgelopen en zo veel kennis van de techniek opgedaan. Via mijn netwerk kwam ik op het spoor van IVS dosing Technology, waar ze op zoek waren naar een nieuwe directeur. Achteraf gezien denk ik dat dit een goede timing was. Ik was op zoek naar meer uitdaging want het team waarvan ik manager was functioneerde grotendeels zelfstandig, en de vooruitzichten voor groei waren beperkt.” Je kende de agrarische sector dus wel, maar de diervoedersector nog niet.
Wat is je opgevallen?
“Ik verbaasde me vooral over de hoeveelheid diervoederrecepten die er worden geproduceerd, soms wel vele honderden. Ik ging er voorheen vanuit dat er per diersoort een handvol recepten geproduceerd zou worden en dat fabrikanten dat aan boeren zouden aanbieden. Ook de complexiteit van het productieproces verbaasde me. Alles is tegenwoordig compleet geautomatiseerd en daardoor dient de apparatuur die je levert nauwkeurig en betrouwbaar te zijn. Bij IVS richten we ons slechts op een klein, maar belangrijk onderdeel van dat proces."
Wat sprak je aan bij IVS?
“Mijn eerste gesprek had ik met Erik en René Ottevanger, dat klikte meteen. Zij werken beide overkoepelend voor de Triott-groep. Erna had ik een gesprek bij IVS met Hans den Otter en Willem de Vaan. Het familiegevoel en de doenersmentaliteit spraken me het meeste aan. Ik was onder de indruk van het pand, de gesprekken en de karakters van de mensen hier. Het voelde als thuiskomen. Dat is heel belangrijk als je als ‘buitenstaander’ in een bedrijf stapt. De eerste indruk voelde van beide zijde goed.”
Waar ga je je als algemeen directeur mee bezighouden?
“Ik ben vooral een manager met veel oog voor het inspireren en motiveren van mensen. Het eerste wat ik heb gedaan is met alle collega’s praten, kijken naar hun karakters en hun eigenschapen. Ik wil hun goede karaktereigenschappen graag verder naar boven halen. Persoonlijke ontwikkeling door het volgen van de juiste trainingen en cursussen vind ik heel belangrijk, net als een goede werk-privébalans. Dat zijn wel dingen die ik in het verleden heb geleerd. De afgelopen jaren is- er bij IVS intern het nodige veranderd, onder meer door de pensionering van Frank Dielissen en wisselingen in de directie. Gelukkig is iedereen bij IVS heel gemotiveerd en hebben ze hart voor de zaak. En Hans (den Otter, red.) is als technisch directeur een belangrijke en stabiele steunpilaar, ook voor het relatief jonge verkoopteam. Hans heeft heel veel kennis en ervaring, maar ook bij andere collega’s zit veel expertise. Mijn doel voor de komende jaren is om de kennis en workflows van alle collega’s meer inzichtelijk te maken en er zo voor te zorgen dat Hans over een aantal jaar met pensioen kan zonder dat iemand hem, of eigenlijk zijn kennis, mist. Het ultieme doel is een zelfstandige organisatie te ontwikkelen met een goede winstgevendheid waarin ik mijn leiderschap in kwijt kan.”
Zie je daarnaast op meer technisch vlak nog verbetermogelijkheden?
“Inmiddels ben ik naar aardig wat klanten mee geweest. Het valt me op dat bedrijven soms slordig met stoom omgaan, het is een wat ondergeschoven kindje. Wanneer stoom van goede kwaliteit is – ofwel goed droog – dan is er een energiebesparing van meer dan 5 procent mogelijk. Toch heeft lang niet iedereen de stoomkwaliteit, isolatie of ontwatering op orde. Daar valt voor sommige bedrijven echt nog winst te halen. Ook bewustwording is belangrijk; aangezien de operators de energierekening niet hoeven te betalen, zijn ze zich er vaak niet van bewust dat goede stoomkwaliteit voor een energiebesparing van tienduizenden euro’s op jaarbasis kan zorgen en dat het de productiecapaciteit behoorlijk kan verbeteren. Met voorlichting zullen we bedrijven daarop moeten blijven wijzen. Ook bij IVS zelf zullen we moeten blijven vernieuwen, maar voor mij heeft de interne organisatie eerst prioriteit.”
Kun je wel iets zeggen over de ontwikkelingen waar IVS mee bezig is?
“We willen onder andere onze export uitbreiden, onze focus ligt vooral in het Verenigd Koninkrijk en de DACH-landen (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, red.) Aangezien we een relatief klein onderdeel uitmaken van het productieproces, is het niet rendabel om naar de andere kant van de wereld te gaan reizen. Ook zijn we aan het kijken om een verdere stap te maken richting food, maar daarvoor is het nodig dat we onze interne processen aanpassen. Ook richten we ons meer op de petfoodsector, en is energiebesparing een belangrijk onderwerp. Zo zijn we bezig met de verdere ontwikkeling van onze SSDU, een slimme stoomset-doseerunit, die de stoommetingen digitaal doorgeeft en verzamelt. Met die data kun je zorgen voor een ideale situatie met de beste stoomkwaliteit, het beste eindproduct en zo min mogelijk energieverbruik. De operator kan dan vanaf zijn scherm verschillende parameters volgen wat betreft de stoomkwaliteit en -hoeveelheid. De operator kan hierdoor meer vertrouwen op het doseerproces. Daarnaast kan de SSDU zorgen voor energiebesparing en een optimaler proces.”
Bron: Vakblad de Molenaar, uitgave 2024-04