IVS bouwt Petfoodfabriek Vobra Special Petfoods

Paul Stoutjesdijk, manager Operations bij Vobra en verantwoordelijk voor productie, kwaliteit en techniek, kan niet wachten om de fabriek in productie te nemen. Vanaf het moment dat er besloten werd om op het perceel naast de huidige fabriek nieuwbouw te realiseren, kreeg Paul carte blanche om hier de ultieme Vobra fabriek te bouwen. “Dat gaf ons de kans om met de wensen van de klanten en de veranderende vraag uit de markt aan de slag te gaan. Niet alleen door de capaciteit te vergroten, maar ook door te innoveren”, zo legt Paul uit.

“Met nieuwe en geautomatiseerde technieken kunnen we de grootte en de vorm van de brokjes beter reguleren. Daarnaast kunnen we meer verse ingrediënten gebruiken, bijvoorbeeld wortel en tomaat, en aardappelen en rijst beter verwerken. Daarmee spelen we in op de vraag naar vegan en glutenvrije brokken. In de wereld van petfood is ook steeds meer vraag naar brokken met grotere hoeveelheden vlees en vis. Die kunnen we straks ook leveren. Met onze ruim vijfhonderd recepten en de nieuwe machines, kunnen we aan ieders wens voldoen”, aldus Paul.   

Paul vervolgt; “In de nieuwe fabriek kunnen we ook het vochtgehalte beter reguleren, waardoor de smaakacceptatie van de brokken nog groter zal zijn. Daar is de kieskeurige kat en hond heel blij mee en het maakt deze producten ook geschikter voor export. Tot slot kunnen we eindelijk kleinere verpakkingen gaan leveren”.  

IVS Dosing Technology is geen onbekende voor Vobra. IVS is al meer dan 30 jaar betrokken bij de diverse aanpassingen en vernieuwingen op alle productielocaties van Vobra. Halverwege de jaren 80 waren we reeds betrokken bij de toenmalige nieuwbouw van hun petfoodfabriek in Loosbroek. De  stoom- en vloeistof doseer installaties zijn destijds al door IVS geleverd. Ook bij de bouw van de tweede fabriek in 2001 nam IVS opnieuw een aanzienlijk deel van de realisatie hiervan voor haar rekening. Deze fabriek heeft een productiecapaciteit van 30.000 ton / jaar. In nagenoeg elk deel van het productieproces was er betrokkenheid vanuit IVS: Dit keer waren het alle stoom- en vloeistofdoseringen en al het isolatie plaatwerk uit onze eigen isolatieafdeling. Dit mooie project werd 2002 opgeleverd. Toen en nu nog steeds een project waar we erg trots op zijn.

Vobra Special Petfoods is actief in meer dan 35 verschillende landen. Met zowel eigen merken, maar ook met private label (70%). De gestage groei heeft geleid tot de bouw van een nieuwe fabriek die ‘State of the Art’ is, and ready for the future!  Vobra Special Petfoods verdubbeld hiermee haar productiecapaciteit. En er is nu al rekening gehouden voor uitbreidingsmogelijkheden voor nog een extra productielijn. Ook nu is weer het vertrouwen uitgesproken in IVS als hoofdleverancier voor alle werkzaamheden gerelateerd aan stoom/condensaat/vloeistoffen en de benodigde isolatiewerkzaamheden.

IVS gaat de volgende zaken realiseren: 

  • een vloeistofinnamestation voor 6 stuks vloeistoftanks
  • realisatie en aansluiten van het gehele tankenpark inclusief spoelinstallatie
  • nieuw gebouwde en verwarmde pompenkamer
  • realisatie van en custom-made vloeistoffen weeg unit
  • vloeistofdoseeerinstallaties op de Dinnissen vacuumcoater 
  • aansluiten vacuüm systeem van Dinnissen coater
  • compleet stoom en condesaat traject en vloeistofdosering op Bülher extruder en conditioner. stoomketel/ontgasser en aansluiten van het complete ketelhuis 
  • complete watervoorziening voor het gehele productieproces waaronder koud, warm en onthard water installatie

Deze nieuwe Vobra fabriek heeft 36 grondstoffensilo’s en 84 doseerpunten voor kleine en grote grondstoffen. Er is een uitgebreid tankenpark voor 12 vloeistoffen, en een Cleaning in Place uitrusting voor loog en zuur.

De engineering en realisatie van de gehele productielijn in een nieuwe productietoren en het aanpassen van het bestaande fabrieksdeel is uitgevoerd door ons zusterbedrijf Ottevanger Milling Engineers.  IVS heeft naast haar eigen initiële opdracht tijdens het bouwproces een vervolgorder gekregen van de firma Bühler vanuit Zwitserland om hun geleverde ‘double shaft extruder’ aan te sluiten met alle benodigde stoom, condensaat en vloeistofleidingen. Het ketelhuis en de stoomketel werd door ons geheel aangesloten. De door IVS gebouwde, verwarmde en geïsoleerde technische ruimte (pompenkamer) is het hart  van alle benodigde vloeistofdoseerinstallaties. Het is een prachtig visitekaartje geworden voor zowel IVS als Vobra. Op dit moment leggen de medewerkers van onze eigen isolatieafdeling de laatste hand aan de uiteindelijke afwerking van het gehele project. Vobra is net als wij uitermate trots op ‘De Vobra-fabriek met onbeperkte mogelijkheden.

Zie de foto’s om een goede indruk te krijgen van dit mooie project.

News archive

Wilt u onze productinformatie ontvangen?